De boeken van mijn kindertijd

SAMSUNG

Niet alleen schrijf ik graag, ook lezen doe ik graag!
Al vanaf het moment dat ik kon lezen, verslond ik het ene boek na het andere.
Mijn favoriete boeken waren zonder twijfel de gehele Harry Potter serie. Nog voor het uitkomen van de eerste film, had ik de eerste twee boeken al gelezen. Dat was in 2001, toen was ik… 8.
Ik heb een hele boel boeken gelezen op de basisschool en de middelbare school en een deel daarvan kan ik me niet eens herinneren.
Maar de vier boeken waarover ik jullie wil vertellen, vond ik heel bijzonder en zijn me bij gebleven.

SAMSUNG

Harry Potter en de Steen der Wijzen – J. K. Rowling
Voor het gemak heb ik alleen even dit boek genomen en niet de gehele serie, maar ik vond de hele serie awesome! Als kind heb ik ooit voor mijn plezier een samenvatting van het eerste boek geschreven. Geen idee waarom, schijnbaar vond ik dat leuk. Harry Potter vond ik in die tijd echt helemaal geweldig. Ik heb alle boeken gelezen, ik heb zelf voor de laatste twee boeken om twaalf uur in de nacht voor de boekwinkel gestaan om een exemplaar te kunnen kopen! Ook ging ik altijd naar de bioscoop om de film te zien als die uit kwam en keek ik altijd uit naar het volgende boek of de volgende film. Dus. Harry Potter is de bom. Punt.

SAMSUNG

Ellendige Avonturen – Lemon Snicket
Ook hier heb ik voor het gemak alleen even het eerste boek gepakt. Of nou ja, het is niet het eerste boek, het is de eerste omnibus dus het zijn de eerste drie delen. Net als het eerste boek van de Harry Potter serie, heb ik dit boek voor mijn verjaardag gekregen. Zodra ik het boek in handen kreeg, kon ik niet wachten tot het bezoek weg was en ik kon beginnen met lezen. Uiteindelijk heb ik nog twee omnibussen van deze serie gekocht/gekregen en heb ik met veel plezier de eerste negen delen gelezen. Het is een heerlijke serie over drie wezen die allerlei ellendige (hence the titel), avonturen beleven. De dingen die ze mee maken zijn alles behalve leuk maar de schrijfstijl is zo geniaal en hilarisch. Snicket waarschuwt de lezer tijdens het boek meerdere malen om te stoppen met lezen omdat het boek zo verschrikkelijk is. Ook gebruikt hij woorden die voor de doelgroep misschien wat moeilijk zijn en hij weet deze altijd op een leuke manier uit te leggen.
Vorig jaar heb ik van mijn beste vriend een volgend deel gekregen uit de serie, maar ik moet bekennen dat ik er niet meer doorheen kom. Het is me nu te kinderlijk, maar als kind vond ik het ge-wel-dig!

SAMSUNG

Tien Torens Diep – Jacques Vriens
Dit boek gaat over een mijnwerkerszoon die al van jongs af aan weet wat hij wil, net als zijn vader en broer wil hij de mijn in. Maar dan gebeuren er ongelukken in de mijn en is hij niet meer zo zeker of hij nog wel een ‘kompel’ wil worden. Dit boek heeft zo veel indruk op mij gemaakt! Het is boek over vriendschap maar ook over de ontberingen van het mijnwerkersbestaan. Het lezen van dit boek heeft mijn interesse in de geschiedenis van de Nederlandse mijnen gewekt en ik heb dan ook veel tijd besteed aan het opzoeken van informatie daarover met als hoogtepunt het bezoek aan een mijnmuseum in België waarbij we ook echt in een mijngang hebben gelopen.

SAMSUNG

De Bastaard van Brussel – Simone van der Vlugt
Net als Tien Torens Diep speelt dit verhaal zich af in de geschiedenis. Het verhaal gaat over Crispijn, een bierbrouwer en caféhouder die helpt mensen het land uit te smokkelen om te ontkomen aan de inquisitie die onder leiding van de Hertog van Alva veel slachtoffers eist in Nederland. Als iemand met een groot interesse in de geschiedenis, wist deze historische jeugdroman mij zonder meer te boeien en na dit boek heb ik alle boeken van Simone van der Vlugt uit de mediatheek van onze school geleend. Wel een kleine aanmerking. De cover van het exemplaar dat ik heb is niet bepaald mooi te noemen. De meeste boeken van Simone van der Vlugt hebben juist prachtige covers, maar goed ik kreeg ‘m in een boektoppers pakket dus ik had er niet veel over te zeggen. En het gaat ten slotte om de inhoud. Don’t judge a book by it’s cover!
Toch wil ik jullie even de originele cover laten zien:

https://www.boekwinkeltjes.nl/bwzoeken.php?bwID=17092&tezoeken=&tweedehands=0&nieuw=0&p=96&sort=uitgever&order=0&prijsvan=&prijstot=
https://www.boekwinkeltjes.nl/bwzoeken.php?bwID=17092&tezoeken=&tweedehands=0&nieuw=0&p=96&sort=uitgever&order=0&prijsvan=&prijstot=

Ken je deze boeken? En welke boeken vond jij als kind leuk?

Advertentie

6 gedachten over “De boeken van mijn kindertijd

  1. Haha, ik verslond ook boeken zo gauw ik kon lezen… Maar zo veel als ik vroeger las, zo weinig lees ik nu 😮

    Jacques Vriens las ik heel graag! Maar dit boek ken ik dan weer net niet.

  2. Ja, Thea Beckman dat heb ik vroeger veel gelezen. En de boeken van Jan Terlouw (Oorlogswinter, de Koning van Katoren). De boeken van Harry Potter heb ik ook verslonden, maar toen was ik allang volwassen.

  3. Wist je dat er ook een TV-serie van Tien Torens Diep is gemaakt? Volgens mij kun je die nog kijken op Uitzending Gemist. En anders vast op je geliefde Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s