Op de middelbare school heb ik volgens mij alle historische jeugdromans die tot dan toe van de hand van Van der Vlugt waren verschenen, gelezen. Met als absolute favoriet De Bastaard van Brussel. Toen ik Nachtblauw in de winkel zag liggen met het bijschrift ‘Historische Roman’, moest ik het boek wel meenemen. Maandag ben ik in dit boek begonnen en woensdag had ik hem uit. Dat zegt wel wat denk ik.
Waar gaat het over?
Nachtblauw verteld het verhaal van Catrijn en speelt zich af in grote Nederlandse steden in 1654. Catrijn is net weduwe geworden en besluit haar geboortedorp te verlaten en naar de grote stad te verhuizen. In de stad wordt ze achtervolgd door haar verleden, de mysterieuze dood van haar echtgenoot, waardoor ze gedwongen wordt tot levens veranderende keuzes. Ook de liefde gaat een rol spelen in haar leven en het noodlot slaat meerdere keren zijn klauwen naar haar uit. Als ze uiteindelijk in Delft terecht komt staat ze aan het begin van de opbloei van Delfts Blauw. Maar wat heeft het lot nog meer voor haar in petto?
Mijn Mening
Zoals ik van Van der Vlugt gewend ben worden historische feiten en personen op een knappe manier verwerkt in het leven van een fictieve hoofdpersoon. Belangrijke momenten uit de geschiedenis van Delft worden aangehaald, zoals de ontploffing van de kruitopslag (Delftse Donderslag), het ontstaan van Delfts Blauw en het heersen van een pestepidemie. Belangrijke namen uit de geschiedenis zoals Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn maken hun opwachting in het verhaal van Catrijn en krijgen zo een heel eigen karakter. Het boek telt 304 pagina’s waarin ontzettend veel gebeurd en veel personages een rol spelen. Het boek leest makkelijk weg en neemt je mee in de geschiedenis. Wederom ontzettend knap geschreven door Simone van der Vlugt. Wat ik wel een mindere kant aan het boek vindt is dat er zo ontzettend veel in gebeurd. Het houdt wel zeker de vaart erin maar maakt het verhaal ook minder geloofwaardig. Op momenten heeft het wel iets weg van een soapserie.
Conclusie
Hoewel er soms wel erg veel gebeurd in het verhaal is het knap geschreven. Het verhaal sleurt je echt mee de geschiedenis in en door de pagina’s heen lees je interessante gebeurtenissen en feiten over de geschiedenis van Delft. Van der Vlugt schuwt het beschrijven van nare, akelige gebeurtenissen niet. Zo wordt vrij uitgebreid beschreven hoe iemand sterft aan de pest, zonder dat het te gruwelijk wordt. Door de schrijfstijl leest het boek makkelijk weg en doordat de spanningsboog kort gehouden wordt is het een echte pageturner.