Solliciteren bij NS

Op de dag dat ik dit schrijf heb ik net de tweede fase van de opleiding afgerond. Tijd voor een feestje toch? Gezien de lockdown waar we nu inzitten (ik schrijf dit op 20-12-20) vier ik het klein, met mijn twee beste vrienden: Ben&Jerry. Grotere feestjes komen vast ooit wel weer.
Het afronden van de eerste fase, het behalen van mijn machinistenvergunning heb ik wel echt gevierd. Daarover later meer.

Maar laten we bij het begin beginnen. De sollicitatieprocedure voor een Machinist bij de Nederlandse Spoorwegen.
Aangezien een sollicitatieprocedure natuurlijk vrij persoonlijk is wil ik niet teveel in detail treden maar ik wil jullie wel wat meer vertellen over hoe de procedure in zijn werk gaat. Het is namelijk een stuk uitgebreider dan voor de meeste banen.

Een kijkje op de site (werkenbijns.nl) vertelt mij dat de procedure inmiddels iets is aangepast maar in grote lijnen komt het nog steeds op hetzelfde neer.
Je begint natuurlijk zoals altijd met het schrijven van een sollicitatiebrief. In deze brief heb ik verteld wat ik NS te bieden heb op basis van mijn persoonlijkheid en ervaringen, daarnaast heb ik natuurlijk verteld wat mijn motivatie is voor het prachtige vak van machinist en waar mijn interesse in de spoorwereld vandaan komt. Hierbij heb ik er wel echt op gelet dat ik er dieper op in ging dan alleen: ‘Ik vind treinen cool dus wil graag treinen rijden’. Want dat is leuk maar zegt niets over waarom ik treinen en de spoorwereld zo interessant vind.

Aandachtspuntje voor als je wilt solliciteren: let op de reistijd. Je moet binnen 45 minuten met eigen vervoer op je standplaats kunnen komen, hier zijn ze best streng op dus daar moet je rekening mee houden.

Naar aanleiding van mijn brief volgde een telefonisch gesprek met een van de recruiters van NS. Geen idee of dit standaard is want het staat niet meer op de site maar ik heb het wel bij meerdere mensen gehoord.
Dit gesprek duurde ongeveer 20 – 30 minuten en was een soort inleiding voor het ‘echte’ sollicitatiegesprek. Voor mij was dit gesprek nog via Teams gezien de pandemie.
Bij dit gesprek is wederom iemand van recruitment aanwezig alsook een teammanager. Op zich is een sollicitatiegesprek voor de meesten natuurlijk niks nieuws. Recruitment van NS is wel ijzersterk. Ze weten vragen te stellen die toch best pittig zijn en zijn erg geïnteresseerd in wat jouw intrinsieke motivatie is om bij het bedrijf te komen werken.
Toch kijk ik met een goed gevoel terug op dit gesprek, het voelde voor mij erg gelijkwaardig en het zijn hele vriendelijke mensen.

Als je dit met goed gevolg hebt afgerond volgen de twee stappen van de procedure die toch wat minder standaard zijn: een psychologische en een medische keuring.
Hierover vertel ik jullie meer in mijn volgende blog want anders werd dit wel een heel lang verhaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s