Dierenwelzijn

In de Sp!its van gisteren stonden een aantal artikelen over de Dierenbescherming die 150 jaar bestond. Ook stond er een artikel bij over dierproeven in Maastricht waar tientallen labradors via een pacemaker ingebracht zouden krijgen die hartfalen bij ze op zou wekken. Uiteindelijk zou voor deze honden de dood erop volgen. Hier waren de hondenliefhebbers van Nederland het niet mee eens en er werden 80.000 handtekeningen opgehaald om de dieren te laten bevrijden. De actie is geslaagd en de proeven zijn opgeschort.
Aan de universiteit van Maastricht vonden tussen 2004 en 2012 323 honden de dood in de laboratoria…
De actie werd gehouden door de Anti-Dierproeven Coalitie. De Coalitie heeft het in 2010 al voor elkaar gekregen dat de Rijksuniversiteit van Groningen geen proeven op katten meer mochten uitvoeren. De afgelopen 20 jaar zijn daar zeker 200 katten gebruikt voor hersenonderzoek, hierbij werden bijvoorbeeld de schedels gelicht en werden chemicaliën in het brein gespoten… (bron: Grieteke Meerman – Sp!ts 26-8-2014)

Niet echt het meest leuke onderwerp voor op de vroege ochtend. Maar het zet je wel aan het denken (mij althans). Gisterochtend las ik het in de bus en het maakte me intens verdrietig.
Niet alleen vanwege alle honden en katten die wél al stierven als gevolg van dierproeven maar ook voor alle dieren die niet in het artikel werden genoemd… ratten, muizen, konijnen en nog zo veel meer.
Waarom hoor je over hen zo weinig terwijl zij dezelfde gruwelijkheden moeten doorstaan als honden en katten? Doen zij er minder toe omdat ze minder vaak als gezelschapdier worden gezien?
En wat dan met de duizenden koeien, varkens, schapen, lammeren en kalveren die worden afgemaakt om ons van vlees te voorzien? Vlees, een voedingsmiddel waar wij eigenlijk al te veel van binnen krijgen.

Dit is geen betoog over waarom wij allemaal vegetariër/veganist of wat ook moeten worden. Maar het is meer ook voor mezelf om  mijn gedachten over deze kwestie te ordenen… Ik moet het gewoon even kwijt.

Advertentie

6 gedachten over “Dierenwelzijn

 1. Ik snap je gevoel wel, deels, voor sommige dingen zijn dierproeven absoluut onnodig. Maar als je een dierbare hebt die doodziek is en de het medicijn wat kan helpen er gekomen is met behulp van dierproeven zou je dan nog altijd zo tegen zijn?

  1. Komen we weer bij de eeuwige ethische kwestie: wat is belangrijker, het individu of het collectief? Zeg het maar…

   Ik ben blij dat mijn tak van onderzoek niks met dierproeven te maken hebben en dat ik me dus ook niet bezig hoef te houden met dat vraagstuk.

   P.s. Hoeveel dieren sterven er in het wild op gruwelijke wijze, zonder dat er een mens aan te pas komt? De natuur is nou eenmaal wreed 😦

   1. Dat klopt. Maar ik heb er minder moeite mee als het dieren onderling zijn dan als mensen het de dieren aandoen.
    Zoals ik ook al tegen Joyce zei. Dieren hebben geen keuze, ze kunnen zich zo moeilijk tegen ons verzetten… Moeten wij de dieren maar gebruiken voor onze doeleinden omdat wij zogenaamd beter zijn dan zij? (niet dat jij dat zei hoor).

 2. Ik vind het ook heel verdrietig. Daarom ben ik uiteindelijk ook maar gestopt met vlees eten, omdat ik niet aan de ene kant kon zeggen “aah schattige kuikentjes” en aan de andere kant kippen opeten die enorm hebben geleden. Maar tegelijkertijd kan ik moeilijk zeggen dat ik geen medicijnen zou nemen die op honden getest zijn. Het is verdomd ingewikkeld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s