Zomerse ijsthee

We kunnen wel stellen dat de zomer is aangebroken. De afgelopen week hebben we echt al zomerse temperaturen gehad. Ik heb mijn ventilator maar weer van de zolder gehaald en die staat alweer trouw te blazen op mijn slaapkamer.
De fietsende ANWB-stelletjes zijn weer gespot en de terrassen zitten overvol.
Nu ben ik dus echt dol op ijsthee, vooral op hete dagen. In de supermarkt zijn tegenwoordig steeds meer smaken te verkrijgen, maar ze blijven doorsnee en vooral een beetje chemisch. En dat moet natuurlijk ook anders kunnen.
Bij Stil Genoegen hebben ze daar een mooie oplossing voor: Zelf ijsthee maken!
Dat leek mij best lastig. We hebben allemaal wel eens per ongeluk thee gedronken die al was afgekoeld en die dan super bitter was. Bahbah.
Maar dat kun je dus voorkomen. Vandaag vertel ik jullie hoe.

img_20180605_142724.jpg

Bij Stil Genoegen hebben ze ontzettend veel smaken thee, waarvan een aantal ook zeer geschikt is om ijsthee mee te maken. Zoals Drakenvuur en Stress Weg, die ik vandaag heb getest.
Het recept is heel makkelijk, dit heb je nodig:
– 12 gram thee
– ½ liter water
– ½ kilo ijsblokjes
– fruit naar smaak. Het beste is om te kijken naar de ingrediënten van de thee en fruit te pakken dat ook al in de thee zelf zit. In Stress Weg zitten bijvoorbeeld Lemongrass en Sinaasappelbloesem. Daar kun je dus heel goed schijfjes citroen en sinaasappel bij doen.
En zo maak je het:
De losse thee doe je in een daarvoor geschikte theezeef of wegwerp zakjes (T-sac, te koop bij Stil Genoegen). Je kookt een halve liter water en zet daarmee sterke thee.
De ijsblokjes doe je ondertussen in een kan. Als de thee getrokken is, schenk je deze in de kan. Doordat de hete thee over de ijsblokjes loopt, schrikt de thee.
Daarna zet je de kan (met mogelijk dus het fruit), in de koelkast. En dan is het al klaar!
Door het ‘schrikken’ van de thee, voorkom je dat de thee bitter wordt en blijft de oorspronkelijk smaak behouden.

dav

Tijd om te proeven!
Ik begon met de Drakenvuur. Die klonk me namelijk wel avontuurlijk. Doordat er drakenvrucht en vijgen inzitten, had ik een vrij fruitige smaak verwacht, maar eigenlijk vind ik hem meer bloemig. Er zitten dan ook rozenbottel en paardenbloem in, dus zo vreemd is het niet. Aangenaam verrast was ik door de volle, verfrissende smaak. Ideaal voor op warme dagen! Hij is niet zo zoet als de ijsthee die je in de supermarkt of op het terras koopt, maar daardoor des te dorstlessender!
Op naar de volgende: Stress Weg. Deze thee heeft een stuk meer ingrediënten en dat proef je! Ik kan wat lastiger omschrijven hoe het precies smaakt omdat het zo complex is. Je hebt duidelijk dat bittertje wat bij thee hoort, maar het is niet overheersend. In de nasmaak proef je heel goed de perzik, wat voor mij wel echt bij ijsthee hoort. Hij is lastig te omschrijven maar wel heel erg lekker, een echte aanrader. Echt ideaal om op hete dagen een kan van in de koelkast te hebben staan.
Als je bezoek krijgt en je zit lekker in de tuin, denk ik dat ze aangenaam verrast zullen zijn als je ze een van deze ijsthee’s voorzet. Het is herkenbaar maar toch gelijk weer heel anders dan wat we gewend zijn. De smaak is zoveel puurder en minder overdreven zoet dan bij ‘normale’ ijsthee. Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar en ik raad het jullie ook van harte aan!

 

Advertentie

2 gedachten over “Zomerse ijsthee

  1. Wat een goede tip! Ik heb wel eens ijsthee geprobeerd te maken van normale zakjes, maar dat was inderdaad niet zo’n succes! Is het noodzakelijk om er fruit bij te doen, of is dat vooral voor de zoete smaak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s