Body Positivity

Waarschijnlijk zullen veel lezers het wel kennen: je staat voor de spiegel en draait wat heen en weer. Zit daar nou… zie je daar… vetjes? Kan dit shirt nog wel? Of deze broek? Of deze jurk? Zie je niet teveel ‘rolletjes’? Terwijl je het zelf eigenlijk een mooi kledingstuk vindt, ben je bang dat anderen misschien iets ‘zien’. Iets waar je je voor zou moeten schamen zelfs?

Onzin eigenlijk toch? Als je een kledingstuk mooi vindt en je wilt het dragen dat moet je dat toch doen? En dan maakt het toch niet uit wat anderen daar van zouden vinden?
Na zo’n spiegelsessie voelde ik me onzeker en was ik wat aan het scrollen op instagram. Daar kwam ik het account tegen van
BodyPosiPanda. Een kleurrijke dame die niet bang is om haar curves te laten zien en schrijft over het hebben van zelfvertrouwen en liefde voor je lichaam. Ondanks dat je niet aan het heersende schoonheidsideaal voldoet.
Want let’s face it. Een lichaam zoals de meeste modellen nu hebben, is voor de ‘doorsnee’ mens niet haalbaar. Wij hebben geen diëtist, personal trainer of zelfs maar tijd om de hele dag in de sportschool te staan. Modellen worden betaald om er zo uit te zien en om hun lichaam in shape te houden. Zij hebben overdag geen kantoorbaan, maar een personal trainer die helpt om hun lichaam fit te krijgen en houden. Daarnaast hebben ze allerlei mensen die bij de fotoshoot helpen om het perfecte licht en de perfecte houding op het plaatje te krijgen. Een plaatje die naderhand bewerkt wordt om het er nog ‘perfecter’ en ‘flawless’ uit te laten zien.
En waarom zouden wij ons lichaam straffen omdat het er niet zo uit ziet als het heersende ideaalbeeld?
Er is een hele industrie die geld verdient aan allerlei afslankproducente of programma’s en die je dus echt niet zult horen klagen als er weer een nieuwe fitnesstrend is. Zoals de thigh gap. Wie weet helpen dergelijke bedrijven die zogenaamde fitnesstrends wel de wereld in.

Toch zit er ook wel een stemmetje in mijn hoofd die de hele body positivity beweging tegen spreekt. Is het niet gewoon een excuus om niet te hoeven sporten of diëten? Een excuus voor luiheid en een levensstijl zonder discipline?

Je ziet wel dat ik hierin nog heel erg zoekende ben. Dit zal dan ook zeker niet de laatste blog zijn die ik hierover schrijf.
Wat ik me wel besef is dat je gewicht maar een getalletje is op de weegschaal dat niks zegt over hoe jij bent als persoon. Je bent niet minder waard als de weegschaal een hoger getal weergeeft.
En als je wat zwaarder bent wil dat niet gelijk zeggen dat je lui en ongemotiveerd bent. Er zijn zat mensen die wat ‘dikker’ zijn maar die wel heel sportief zijn. Of die kerngezond zijn maar wel een kilootje meer wegen. En het wil heus niet zeggen dat die mensen alles maar in hun mond stoppen wat voorbij komt.
En dan nog. Zelfs als het zo zou zijn. Dat is hun keuze en niet iets waar anderen over zouden moeten oordelen.  Ik denk dat dat ook is waar voor mij de body positivity beweging voor staat. Acceptatie van jezelf en anderen.

 

Live and let live!

En daar proost ik op!

sdr

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s